Igennem flere år har jeg, og mange jeg kender, ihærdigt forsøgt at undgå produkter med palmeolie. Vi har, blandt andet i Coops magasin Samvirke, kunnet læse, hvordan palmeolie er en klimasynder.
“Det største miljøproblem ved palmeolie er den massive rydning af regnskov, der finder sted, hver gang nye plantager etableres. I dag dækker palmeolieplantager på verdensplan et areal, der er mere end 6 gange så stort som Danmark.
Når man fjerner regnskoven, ødelægger man biodiversiteten, og truede dyrearter presses mod udryddelse. Det gælder for eksempel dyr som orangutangen og den asiatiske elefant.” (Samvirke, 28. Marts 2019)
Altså, hvis man vil gøre noget for miljøet, bør man være med til at undgå produkter med palmeolie. Så jeg havde helt ærligt ikke forestillet mig, at noget af det, man skal undgå, er: Croissanter fra Coops butikker.
Jeg har da godt syntes, at der er stor forskel på croissanter, men at nogle bagere bruger palmeolie i stedet for smør, var jeg ikke klar over.
Det er jeg blevet nu.
I september 2022 kunne jeg i Samvirke læse, at croissanter i Coops butikker er lavet uden smør.
“I Danmark anvendes rullemargarine, der er en bagerimargarine baseret på fraktioner af palmeolie og andre planteolier, der tilsammen giver rullemargarinen den fornødne plasticitet til at kunne tåle kraftig udrulning og bevare de mange lag i det bagte. Smør er vanskelig at udrulle og smelter over et for snævert temperaturinterval og anvendes derfor sjældent i den slags bagværk i Danmark.”, Stod der.
Hvad fanden? Der er ikke nogen, der bestrider, at produktion af palmeolie skader miljø og klima, og det er i øvrigt ikke sundt, kan man læse blandt andet i Forbrugerrådet Tænks blad (flere artikler, blandt andet marts 2021).
Alligevel vælger den kæmpestore koncern Coop, at deres bagere skal bruge palmeolie, hvorfor?
Der er mange ting, man kan gøre (ikke gøre), hvis man vil gøre noget for miljø og klima. En ting der virker, er jo, hvis der ikke er efterspørgsel efter et skadeligt produkt, så helt ærligt Coop:
Kan I ikke give jeres bagere et efteruddannelseskursus, så de kan lære at lave croissanter med smør?